薯淘同雞

飽食終日 無所用心

狗隻絕育最佳時間

8 則迴響


拉茜前幾日終於大個女喇,早排曾經諗過俾佢生一胎,但最後都係覺得照顧唔倒,加上佢男友仔都做埋公公,更加冇乜理由唔同拉茜絕育。不過呢,越上網睇見倒越多相反意見。雖然絕育好似減少咗一尐cancer機會(尤其狗女),但同時增加咗另一尐cancer嘅機會。而至於對絕育嘅適當時機就一樣咁大分歧。有人話如果唔想俾佢生,應該BB時6至8星期就做手術,但有人話咁樣好變態,應該等佢完全成熟曬先做。以下係翻譯自《Spay / Neuter your Dogs?》一文嘅資料,原文見下面參考文件:

母狗絕育好處:
1. 兩歲半前做手術,能大大降低其患上乳房腫瘤的機會。這是母狗最常見嘅惡性腫瘤;
2. 幾乎完全避免其患上子宫蓄膿症。未絕育的母狗有23%會患上呢種病,並有1%因此死亡;
3. 減少患上肛周瘻管嘅機會;
4. 避免患上子宫瘤、宫頸腫瘤同卵巢腫瘤(本來機會<0.5%)。

母狗絕育壞處:
1. 若在一歲前做手術,将大大增加患骨癌的風險。這是一種在大型狗隻中常見的癌症;
2. 增加患上脾臟血管肉瘤機會到原來的2.2倍,而患心血管肉瘤的機率則增到5倍,亦是常見惡性腫瘤和可致命(但冇講到底有幾常見,睇維基話德國牧羊狗同金毛尤為常見,而另一尐來源唔可靠嘅網站話6成美國6歲以上狗隻有cancer,真係信不信由你);
3. 患上甲状腺機能减退的機率增至三倍;
4. 肥胖機會增至1.6到兩倍,並因此带来其它健康問题;
5. 4 ~ 20%已絕育母狗,會小便失禁;
6. 增加持續或復發性尿道感染的機率到3至4倍;
7. 外陰部炎、陰道炎等疾病風險增加,特别是那些未成年而做手術的母狗;
8. 患尿道腫瘤的機率倍增(本來<1%);

而狗公絕育好處係:
1. 避免死於睾丸癌(本來大概<1%);
2. 減少患上非癌症的攝護腺疾病的機會;
3. 減少患上肛周瘻管的機會;
4. 或者可以減少患上糖尿病機會(數據未能反映此項成立)。

公狗絕育壞處:
1. 若在一歲前做手術,将大大增加患骨癌的風險。這是一種在大型狗隻中常見的癌症;
2. (斷估應該患上脾臟血管肉瘤機會都增加,但佢冇提)患心血管肉瘤的機率則增到1.6倍;
3. 患上甲状腺機能减退的機率增至三倍;
4. 增加老年認知受損機會;
5. 肥胖機會增至三倍,並因此带来其它健康問题;
5. 前列腺癌機會增至四倍(本來少於0.6%);
6. 泌尿道癌機會增至兩倍(本來少於1%);
7. 增加患上骨科疾病的機會;
8. 增加接種疫苗時引發負面反應的機會。

拉茜早前試穿生理褲

因為唔做手術有成兩成機會子宮蓄膿,而且一年發兩次或以上長期發情令放狗幾唔方便,兼會整污糟地方。拉茜都係要受靶㗎喇,伽俐略已經受完。而綜合好壞處同更多道聽途說,我決定等拉茜發情一次完全成熟後,子宮冇咁活躍時帶佢去絕育。因為如果佢發情期間做手術,子宮變大自然傷口大,唔係美唔美觀問題,出咗毛根本睇唔倒,而係會危險好多,亦更需時康復。老狗做手術要吊埋鹽水同埋準備輸血,佢係青年就會摶一摶唔做呢尐。

轉貼發情期長短:(搞到篇文超長tim)
狗狗發情期前後

1.發情前期(4-15天)
  第一個顯而易見的階段。通常陰門有些腫脹,外加有無色分泌物並繼而出血。您可能未察覺到分泌物,但在正常情況下會看見血,可能只是一點點而已。多數母狗都很愛清潔,很快就會把分泌物從陰門上舔掉,因此注意的可能是牠舔食的動作。

  某些母狗分泌物很多卻無腫脹的現象,有一些則可能無分泌物卻腫脹的很厲害。某些母狗,特別是巨大體型的品種,幾乎不表現出外部跡象。這段期間,母狗對公母具有吸引力。多數母狗很輕浮,但除了最有經驗者外都會拒絕交配。

2.正發情期(4-8天)
  正常情況下,流血已停止。陰門已不那麼飽滿,但仍腫脹,可能會有無色或淡黃色分泌物。這段時期的母狗會追求公狗,共接受牠們的交配一般而言,排卵發生於發情期的第二天,這是交配最佳的一天。在此前後只要交配數次,受孕的可能性就會大為增加。

3.發情過後(6-10週)
  本階段雖然沒有外部明顯跡象,但仍代表母狗子宮的一段活躍時期,此時子宮已為往後的平靜(不發情期)做好準備。

4.不發情期(約15週)
  時間長短不等的平靜階段,在此期間內母狗的生殖系統沒有活動。

參考:
Spay / Neuter your Dogs?

Veterinary Advice Online: Dog Spaying (Spaying a Female Dog).

About these ads

Author:

三分鐘熱度王

8 thoughts on “狗隻絕育最佳時間

  1. 我隻狗都係cancer死。

  2. 你隻仔定女?有冇desex?

  3. 狗公有閹﹐大種金毛尋回犬。

  4. 話時話﹐我十一月又去印度﹐十二月頭回程時停香港﹐薯淘有沒有空出來啊﹖

  5. 好呀,你停香港幾耐?

  6. icic, 到時約多幾個網友嚟bbq呀可以。

  7. BBQ好呀﹗暫定12/4到香港﹐未定留幾耐﹐三四日或最多一個星期。
    不過仲未book機票﹐要睇印度果邊個schedule﹐出左機票同你講。

  8. ok~ btw你自己返定同老婆呀?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s

關注

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 231 other followers