DIY 請帖


材料(all in HK$):

1. 剛古240gsm金屬面紙,一張可作兩張card,每張card$0.75;
2. 信封約$0.5一個;
3. 印名及日期絲帶,在ebay search personalized ribbon應有不少選擇,郵購連郵費約$2一條;
4. Lace花邊,每張card約用$0.3;
5. 剪刀、雙面膠紙、薯負責使用無人管理可公器私用的laser printer和裁紙機。本來還買了一個裁紙角花邊的puncher,但最後由於紙太厚而沒有使用。

作法:

先到網上找請帖內文,中文英文範例隨意,uprint1st class paper或其他craft store 都有不少diy選擇呢。雖然成本可能較拿到專業印刷還貴,但有些朋友或會覺得更好玩和有心思呢。以laser printer print內頁,也可選擇加上牛油紙,多運用創意。這裏就不貼內頁的照片了,留待收到請帖的人士自行揭曉吧。

咭面用了lace花邊再貼上絲帶,稍微簡化了tailored bow的絲帶作法在

完成了,100張計,成本每張約$3.5加不少時間及人工。又,其他的card都沒有裁角,只有這sample有。

手多多又在ebay store – season creations bid了faux wax and seal,成本不斷上漲,但算了,還是那句「一生人一次」,而且這個幾有趣。

Faux wax & Seal

廣告

DIY 請帖” 有 12 則迴響

  1. 哈,開頭只買了五碼lace花邊,$3一碼,一碼約可做6張card,但再到小販處,冇貨賣。選了另一款,但兩邊不夠這款不規則,一邊是平的。要改一點design了。

  2. 阿牛

    由於時間關係,我已經預備左一個Blog……就奇:P
    如果當「作品集」用,WordPress 好用嗎?有無Protect/Private既功能?

    多謝你個網:)
    玩個Game 發現到原來(同一隻股)可以日日都有所謂「異動」(大手買入賣出等),但係全日走勢其實又係平平無奇。

  3. 空郵,如無意外,within一星期。一條faux wax 我用就大慨整倒6至8個stamp,睇吓你整得厚唔厚,個網站好似寫10零個都得。但400封?我每整一個連溶wax,吸印,等乾要成廿分鐘以上,你要諗吓你有冇咁多時間,可以買溶wax 機,﹝我唔清楚邊度有﹞ or glue gun﹝熱溶膠槍,部份文具店或五金鋪有。﹞IFC Papyrus有,貴ebay一倍左右。亦可考慮買呢類peel & stick faux wax seal,慳返d時間。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s