村姑種植日誌 – 10年2月13日



朋友贈送的AV最近開了,早知道是縞花,但開出來還是有點驚喜,花瓣表面像附上金粉般閃亮。因為我是第一次種AV,有可能全部AV都閃,見諒我的孤陋寡聞。總共五盤,第二盤正準備開花,沒有牌仔更期待。從no. 看來,朋友可能都是發場的客仔呢。


早前鈴蘭水浸,又發覺狹葉薰衣草之前插枝的靠母株生長得還好,見倒parsley盤咁吉,就插落去。插時心諗點解d雜草生得咁勁,抽起10來棵,隔兩日後想起……這好像是我上星期播的白菜,也罷,還有很多,反正十字花科都會惹蝴蝶飛蛾,未必有得食。


另一棵climber rose certify,呢棵就仲未死,但前幾日發現一堆十數條毛蟲食咗我好多塊葉,急急清理兼落殺蟲藥,希望影響不大。


櫻桃死咗,但葡萄總算發芽,日本海棠好似半死……相信種植可以令人「化」,同記住响自己未pro前,盡量揀平貨種。


係我心急定佢唔係日香桂呢?仲未見花。


最後送上明日黃花數朵,謹祝新年及情人節快樂。


仲有呢棵走漏眼o既,咁矮都開倒花。

村姑種植日誌 – 10年2月13日” 有 3 則迴響

  1. 見你咁有心,我都啱啱試圖去朋友d blog逐一留言,不出幾個…就覺得要唔太濫咁祝賀新年好難。

    gave up

    各位,原諒我咁懶,响度講句心想事成。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s