世博有乜睇?


唔知,凈係見個網站好似整得幾靚。

網上中國2010年上海世博會

廣告

世博有乜睇?” 有 8 則迴響

  1. 我喜歡世博的舊稱,萬國博覽會。

    第一屆萬博,由英國於一八五一年舉行,特別興建美輪美奐的水晶宮,作為展覽場地。那時候,工業革命達到頂峰,新舊交替,物換星移,舉辦博覽會,正好將成果展現人前,包括蒸器機、留聲機、汽車、電話等,都是劃時代傑作,令人眼界大開。

    今日,萬博已經失去原來意義,因為通訊發達,甚麼新發明,早見於各大媒體,了無新意,而今人也不再是吳下阿蒙,展品再新,也不會大驚小怪。

    換言之,舊人參觀萬博,既可增廣見聞,也能見證舊時代的終結;今人參觀萬博,除了趁墟,還有甚麼意義?

  2. 我諗起冒險少女娜汀亞,呵呵。btw,其實入去個網佢有講每個展館主題,如香港就話係「智能咭,智能城市,智能生活」,即係專登去睇八達通。澳門主題就是「河蟹後的美好生活」,可skip。或者最有吸引力係未來區o卦。

    係趁墟,但睇吓d建築物都幾得意,anyway,網上都算睇咗,個天又夠藍,地又乾淨,又冇臭味tim。杯紐西蘭咖啡要留返去紐西蘭再飲過。;p

    又,維基話
    歷史

    世博會的起源是中世紀歐洲商人定期的市集,市集起初只牽涉到經濟貿易,到19世紀,商界在歐洲地位提升,市集的規模漸漸擴大,商品交易的種類和參予的人員愈來愈多,影響範圍愈來愈大,從經濟到生活藝術到生活理想哲學……到19世紀20年代,這種具規模的大型市集便稱為博覽會(Expositions)。

    原來真係市集嚟。^^

    仲有
    今次主題係「城市,讓生活更美好」。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s