換軚記



早前續牌時剛仔話我幾條軚好跣,一拖就是數月。如是者4月尾又找教父幫忙,佢叫我抄低no.等佢搵定軚。如是者抄了19s150RIS82V,跟住俾細佬話「咩嚟?」。

算了,如是者直接駛去教父推介的海溢膠輪電池算數。(地址﹕新界屯門仁愛堂街金滿閣地下44號鋪 張匯棋 電話﹕91317978)。

最cheap的日本全新TOYO TEO軚520一條,x4,張生話呢款夠靜。舊果4條佢幫我回收。
等換軚之際不忘影低教父牙痛樣。

問返佢軚d no. 點解,佢講完我又唔記得,問google神算。
例如我用的軚是195/50R15 82V。
195:tyre width in millimetres 軚斷面寬度為195mm
50:tyre wall height,扁平率即輪軩斷面高度與断面寬度比率為50%
R:radial-ply 米芝蓮發明的子午線結構
15:wheel rim diameter in inches,內側直徑15吋,即15吋軚
82:最大負重為475KG,載重指數見下表
v:速度級別:149mph 或 240KM/h

教父話只要10蚊餅攝落軚見倒銀邊,都要換了。張生話約莫2至3萬公里左右。咁我有排啦,揸咗大半年都係幾千。;p

其他更詳細文章:
1. Reading the marking on Car tyres
2. 解读汽车轮胎

Advertisements

換軚記” 有 2 則迴響

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s