伽俐略受難記


診所名稱: 北區動物診所 (Northern Animal Clinic)
診所地址: 香港新界上水新成路111號地下 (G/F, 111 San Shing Avenue, Sheung Shui, New Territories, Hong Kong)
診所電話: 23111707 / 26731727 / 73885660
診症時間: Mon-Fri, 10:00-21:00, Sat-Sun, 09:00-20:00
其他: 需要預約
網址: http://www.northernanimal.com.hk/
主診醫生:
蕭嘉和SHIU Cornwell (R000288), BVM National Taiwan University 2002
陳齊禮 CHEN Chi-lee (R000364), BVM National Taiwan University 2000
潘柏青 PAN Po-ching (R000576), BVM National Taiwan University 2007

貓貓近來發情,本來她的叫聲不甚淒厲,打算不讓她受刑。可惜她每日四處撒尿,似要吸引公貓注意,忍痛還是要她受一刀。以上這間診所就是伽俐略受難的地方了,小心。

案發經過:
月頭預約絕育,姑娘說收費600,又說星期六、日多人,於是我專程請假安排貓貓星期一做手術。今早11時許到達,先說找不到我的預約,然後再說驗血580、吊鹽水200、若發情中加300等,要帶喇叭10天,55-60。除口罩外我什麼也不加,因為伽俐略剛滿一歲,亦發情期剛過,其實沒有需要。然後姑娘說放低她,六點多待麻醉過後通知我取貓。一直等到7時許,冇聲氣,我致電診所,姑娘說麻醉藥剛過半小時,再晚一點才可取,會通知我的。沒法,唯有先吃飯。8時24分,姑娘說可以取貓,於是趕快吃完飯,駕車到取。9時15分,診所關了門。診所門口的急診電話是73885600,錯的,我打了幾次另外的電話,總算聽完錄音發現急診應是73885660,打了幾次,秘書台,留言留到火滾,冇覆,雖然擔心伽俐略缺水缺糧,又驚又痛,仲要成晚困响個袋度,但都唯有先打道回府。返嚟打算上網發洩一下,發現收費方面已有人有類似遭遇

留完言,診所總算打嚟問咩事。我話要拎返隻貓,佢話咩貓,拎咗啦。我話冇,佢話,係喎係喎,仲响個袋度,hahahaha。我X,正仆街。跟住佢問我而家响邊,我話响屋企,不過唔理,總之你開門我就嚟攞返,我唔想聽朝請病假。個姑娘總算返去開門,10:30我拎返隻貓,仲記得同我收喇叭錢。睇貓貓個傷口冇問題,醫生應該冇問題。

但係,d姑娘,冇責任心,冇同情心,我去到佢仲全程hehehaha,好似係咁咦講過唔好意思o卦。我問佢你o地成日都係咁漏貓o架?佢話,haha,唔係呀,第一次。我話咁都好d,唔係你實俾人鬧死。頭先邊個姑娘call我,佢答hehe,er… 算,費事同佢講o野。到而家只係心諗,希望你o地第時做手術唔好遇到咩醫療事故,做完割盲腸唔好俾人漏低把手術刀,兼且未死唔好俾人放咗落雪櫃,叫天不認叫地不聞。

唉,咀咒完就forget it。好在貓貓除咗行路打倒「吞」(3)同呆呆笨笨外,暫時冇乜其他,10日後仲要返去拆線。但我要記住下次任何要放低伽俐略或拉茜o既手術,都唔可以再响呢間o野做,或者,等佢換過d比較有愛心o既姑娘先啦。

Advertisements

伽俐略受難記” 有 1 則迴響

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s