IVE收生方式有感


好多嘢唔明:
1. 點解先到先得咁退步?香港呢個咁講究「公平、公正、公義」o既社會,有internet、郵遞、電話等等咁多方法唔用,係要人瞓街?俾一兩個星期人報名再抽個籤唔係咁嘥時間啫下馬?

2. 點解要many queue many server?既然瞓街優先,理應銀行排隊式,你都玩得咁多名報讀人士,唔爭在玩埋响一間學校one queue many server啦,反而可以減少因為不「公平、公正、公義」o既argument。

3. 點解要咁嘥用電腦?既然收生程序退步至此,網上報名不可行,倒不如排隊人手簽名,人手dump(2)chop核實啦。

4. 點解幾乎任何人都可以讀o既課程仍然咁馨香?真係好嘢嚟?

5. 香港一個會考成績唔好o既中學畢業生,到底仲有冇出路?

.
.
.

廣告

IVE收生方式有感” 有 9 則迴響

  1. Hello, 好久没有留手毛了

    其實都唔明點解要排隊、攞籌、先到先得或抽簽

    入學讀書應根據成績而定。 收了ー堆好運而不入流的學生, 變相浪費社會資源 (衰過濫發公援)

    説穿了, 還不是 IVY以此人海戰為社會話題 😀

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s