Cycle 2


50日,邊個夠我長?anyway,BBT總算似返個樣,有明顯高低溫期分隔。但dpo 3即3 days past ovulation開始下腹痛,似經痛但輕微好多,不過始終有d唔尋常,我一般係只有m come時痛一陣,所以聽朋友話都係約了醫生照照子宮穏陣。

btw,按照Fertility Friend o既stats,35-39歲婦女仍然有高達1年內60%人成功懷孕及2年內85%人ok o既figure,咪慢試lor,不過我cycle咁長機會比人少,薯會好心急。呵呵。

補充:

9月2日去咗微創婦科中心?仲以為係黃斯雄醫生診所Dr. Wong Se Hung, Wilfred Clinic tim,地址: 德成大廈1402,電話21809666,照咗超聲波,佢話我除咗子宮有d後屈外正常。anyway,都係要驗血o既FSHLHE2/EstradiolProlactin。原來prolactin過多會影響cycle長,佢話37歲以後fertility會drop得好勁,無謂嘥咗d時間等,佢趕開刀day12-13時再check埋卵泡有冇1.5cm大喎。so far一個幾nice o既醫生,但之後冇得claim都幾貴。至於經痛,佢認為暫時冇需要食藥。

咁我到底仲睇唔睇中醫好……照計應該睇佢幾個cycle先。可以唔駛飲「屎水」住,都好。

Advertisements

Cycle 2” 有 8 則迴響

  1. 貼定先:
    [轉貼] 解救不育 及早驗精卵

    沙 士 之 後 , 社 會 氣 氛 差 、 經 濟 差 , 人 人 留 住 肚 皮 , 生 育 數 字 持 續 處 於 低 位 。
    近 年 經 濟 好 轉 , 出 生 數 字 持 續 向 上 , 由 ○ 三 年 的 四 萬 七 , 到 ○ 七 年 增 加 至 近 七 萬 人 , 升 幅 接 近 五 成 !

    好 明 顯 , 香 港 人 的 生 育 取 向 , 大 部 分 「 睇 錢 份 上 」 , 個 個 話 要 打 好 經 濟 基 礎 先 至 「 考 慮 」 生 仔 。 可 惜 , 等 得 你 經 濟 充 裕 , 你 的 精 子 卵 子 可 能 已 經 「 年 華 老 去 」 , 有 錢 冇 力 生 !

    全 靠 輔 助 生 育 科 技 發 展 迅 速 , 年 紀 大 、 精 子 弱 , 統 統 有 得 救 ! 專 家 教 路 , 年 齡 接 近 三 十 五 歲 , 想 生 仔 , 首 要 任 務 , 做 個 詳 盡 生 育 檢 查 , 無 謂 虛 耗 光 陰 精 力 晚 晚 試 。

    「 我 一 向 覺 得 自 己 身 體 健 康 , 肥 肥 白 白 , 生 仔 冇 難 度 啦 , 點 知 原 來 唔 係 身 體 健 康 就 一 定 得 ! 」

    九 七 年 結 婚 , 陳 氏 夫 婦 一 直 過 二 人 世 界 , 到 二 ○ ○ 五 年 想 生 BB 時 , 陳 太 已 即 將 步 入 三 十 五 歲 高 齡 產 婦 的 門 檻 。 「 雖 然 知 道 年 紀 愈 大 , 成 孕 機 會 愈 低 , 但 覺 得 自 己 少 病 少 痛 , 應 該 唔 難 , 仲 學 埋 計 排 卵 期 、 量 體 溫 , 點 知 試 了 年 幾 , 仍 然 冇 聲 冇 氣 。 」

    有 經 期 冇 排 卵
    終 於 , 陳 太 面 對 現 實 , 去 年 同 老 公 一 齊 去 見 婦 產 科 醫 生 。 「 做 齊 一 系 列 生 育 檢 查 , 老 公 又 驗 埋 精 液 , 結 果 都 話 正 常 。 醫 生 決 定 幫 我 驗 孕 激 素 , 先 知 原 來 是 我 有 經 期 , 但 冇 排 卵 , 做 乜 都 心 機 ! 」 港 大 婦 產 科 學 系 助 理 教 授 吳 鴻 裕 醫 生 解 釋 : 「 婦 女 有 正 常 經 期 , 但 可 能 卵 巢 沒 有 排 卵 ; 精 子 無 法 和 卵 子 結 合 , 就 無 法 成 孕 。 因 此 , 欲 生 育 夫 婦 , 若 在 沒 有 避 孕 情 況 下 , 一 年 仍 未 能 成 孕 , 應 考 慮 接 受 不 孕 檢 查 ; 而 年 齡 超 過 三 十 五 歲 之 婦 女 , 不 設 防 性 生 活 應 縮 減 至 半 年 。 」
    陳 太 報 告 一 出 後 , 醫 生 馬 上 開 出 刺 激 卵 巢 排 卵 、 俗 稱 多 仔 丸 的 藥 物 給 她 , 用 以 調 整 身 體 荷 爾 蒙 分 泌 , 誘 導 身 體 正 常 排 卵 。 「 好 在 去 做 檢 查 , 我 三 月 食 藥 , 五 月 就 有 BB , 如 果 一 直 試 落 去 , 都 唔 知 幾 時 先 成 功 ! 」

    雖 然 輔 助 生 育 技 術 可 揀 選 最 佳 精 子 和 卵 子 , 但 港 大 婦 產 科 吳 鴻 裕 醫 生 指 出 , 先 天 性 疾 病 或 缺 陷 的 發 生 率 同 自 然 生 育 差 不 多 。
    不 育 之 謎

    醫 學 界 將 不 育 定 義 為 : 兩 夫 婦 在 沒 有 避 孕 的 情 況 下 , 有 正 常 性 生 活 ( 約 一 星 期 兩 次 ) , 一 年 內 仍 未 能 成 孕 , 即 屬 不 育 。 研 究 數 字 顯 示 , 平 均 每 五 至 六 對 夫 婦 中 , 就 有 一 對 不 育 ! 原 因 同 男 或 女 方 都 有 關 。

    資 料 來 源 : 港 大 婦 產 科 學 系 助 理 教 授 吳 鴻 裕 醫 生 、 養 和 醫 院 體 外 受 孕 中 心 總 監 梁 家 康 醫 生

    不 育 高 危 族
    愈 多 以 上 情 況 , 不 育 機 會 愈 高 。
    男 方
    □ 工 作 環 境 熱 , 高 於 攝 氏 34 度 。
    □ 經 常 接 觸 化 學 品
    □ 吸 煙

    女 方
    □ 年 紀 大 , 35 歲 或 以 上 。
    □ 經 期 不 準
    □ 肥 胖
    □ 曾 患 盆 腔 炎 , 或 曾 接 受 盆 腔 手 術 。

    資 料 來 源 : 港 大 婦 產 科 學 系 助 理 教 授 吳 鴻 裕 醫 生 、 養 和 醫 院 體 外 受 孕 中 心 總 監 梁 家 康 醫 生

    解 除 障 礙
    要 解 開 不 育 之 謎 其 實 好 簡 單 , 接 受 幾 項 基 本 檢 查 已 可 。

    男 方
    驗 精 : 檢 驗 精 子 數 目 、 形 狀 及 活 動 能 力 。

    女 方
    驗 血 : 檢 驗 孕 激 素 , 確 定 有 否 排 卵 。
    超 聲 波 掃 描 : 檢 查 子 宮 結 構
    子 宮 輸 卵 管 造 影 :
    找 出 輸 卵 管 堵 塞 部 位 , 及 粗 略 了 解 輸 卵 管 、 子 宮 內 有 沒 有 畸 形 、 黏 連 或 肌 瘤 等 。

    資 料 來 源 : 港 大 瑪 麗 醫 院 婦 產 科 輔 助 生 育 中 心

    離 心 機 可 「 洗 走 」 精 液 樣 本 中 不 健 康 的 精 子 , 保 留 高 活 動 能 力 及 形 態 正 常 的 精 子 。

    愈 老 愈 難 中
    年 齡 亦 是 準 生 育 夫 婦 的 一 個 障 礙 , 養 和 醫 院 體 外 受 孕 中 心 總 監 梁 家 康 醫 生 指 出 : 「 港 人 愈 來 愈 遲 婚 , 生 育 年 齡 亦 推 遲 , 但 同 時 間 , 女 性 的 卵 巢 亦 隨 年 齡 衰 退 , 卵 子 質 素 變 差 , 成 孕 機 會 遞 減 , 胚 胎 不 正 常 的 機 會 率 , 由 三 十 歲 以 下 的 兩 成 , 到 三 十 歲 後 急 升 至 八 成 。 」
    因 此 , 有 意 生 育 者 , 梁 醫 生 建 議 應 及 早 作 出 決 定 。 「 現 時 的 輔 助 生 育 科 技 , 已 能 幫 助 好 多 不 育 夫 婦 , 例 如 , 精 子 數 目 不 足 或 不 活 躍 , 我 們 可 以 利 用 儀 器 挑 選 最 佳 精 子 ; 而 女 性 的 卵 子 亦 已 能 抽 出 體 外 , 待 培 養 至 成 熟 先 授 精 。 」 不 過 , 梁 醫 生 強 調 , 輔 助 生 育 只 能 幫 到 尾 二 步 驟 , 最 後 一 步 始 終 要 靠 自 己 。 「 生 育 過 程 共 有 九 個 步 驟 , 而 體 外 授 孕 則 幫 到 八 個 步 驟 , 最 後 一 步 是 受 精 卵 能 否 成 功 床 子 宮 , 就 要 靠 自 己 。 」

    戒 煙 戒 酒
    據 統 計 , 不 育 原 因 來 自 男 女 方 各 佔 四 成 , 而 餘 下 之 兩 成 , 則 是 不 明 原 因 : 即 結 構 及 體 質 正 常 , 但 始 終 未 能 成 孕 。 有 夫 婦 轉 而 找 中 醫 補 身 。 今 年 三 十 歲 的 Suki , 同 老 公 一 樣 , 非 常 喜 歡 小 朋 友 , 打 算 生 夠 三 個 。 「 結 婚 前 已 做 好 婦 科 檢 查 , 話 我 一 切 正 常 , 結 婚 之 後 即 刻 不 設 防 , 諗 住 應 該 好 快 有 , 點 知 試 了 成 年 都 唔 得 。 」
    Suki 歸 咎 老 公 又 煙 又 酒 , 影 響 受 孕 機 會 。 港 大 吳 鴻 裕 醫 生 表 示 : 「 女 性 吸 煙 , 會 令 卵 巢 加 快 衰 退 , 而 男 性 則 會 因 而 令 精 子 數 目 減 少 , 及 降 低 活 動 能 力 , 因 此 , 想 生 仔 , 雙 方 均 必 須 戒 煙 。 」
    而 中 醫 亦 與 西 醫 的 觀 點 相 若 。 試 了 一 年 , 有 睇 開 中 醫 的 Suki , 帶 同 老 公 一 齊 去 睇 中 醫 , 除 了 每 日 服 食 中 藥 , 還 要 戒 煙 戒 酒 。 「 中 醫 話 我 老 公 身 體 有 點 虛 , 要 同 我 一 齊 飲 藥 調 理 。 食 中 藥 唔 夠 一 個 月 就 中 了 ! 」
    Suki 去 年 誕 下 囡 囡 可 澄 , 聲 言 要 再 追 兩 個 。 港 大 專 業 進 修 學 院 中 醫 藥 學 客 座 副 教 授 吉 鳳 霞 指 出 , Suki 夫 婦 屬 幸 運 例 子 。 「 中 醫 補 身 , 至 少 要 堅 持 用 藥 半 年 , 藥 物 主 補 肝 腎 。 但 三 十 五 歲 以 上 的 女 性 , 就 應 先 做 好 婦 科 檢 查 , 排 除 結 構 不 正 常 的 原 因 , 先 再 決 定 治 療 方 法 。 」

    先 進 授 孕 大 法
    接 受 完 生 育 檢 查 後 , 輔 助 生 育 專 科 醫 生 會 因 應 各 種 不 育 原 因 , 建 議 進 行 以 下 治 療 。

    子 宮 內 授 精 ( IUI )
    方 法 : 從 丈 夫 提 交 的 精 液 樣 本 中 , 抽 取 形 態 正 常 及 具 活 動 能 力 的 精 子 , 成 為 高 濃 度 的 精 液 樣 本 。 在 妻 子 服 用 激 素 誘 導 排 卵 後 , 將 精 液 樣 本 注 入 子 宮 內 。
    對 象 : 行 房 有 困 難 , 男 性 精 液 有 輕 微 問 題 , 或 不 育 成 因 不 明 的 夫 婦 。

    體 外 授 精 / 試 管 嬰 兒 ( IVF )
    方 法 : 分 別 從 丈 夫 及 妻 子 體 內 取 出 精 子 和 卵 子 , 然 後 把 精 子 及 卵 子 結 合 成 為 胚 胎 ( 受 精 卵 ) , 再 把 胚 胎 放 回 女 性 的 子 宮 內 成 長 。
    對 象 : 輸 卵 管 受 損 , 或 有 嚴 重 子 宮 內 膜 異 位 的 婦 女 。

    經 胞 漿 內 精 子 注 入 法 ( ICSI )
    方 法 : 將 單 一 精 子 直 接 注 射 於 已 抽 出 體 外 的 女 性 卵 子 之 內 , 有 助 提 高 受 孕 比 率 。
    對 象 : 嚴 重 缺 乏 正 常 精 子 , 或 輸 精 管 受 損 的 男 士 。

    輸 卵 管 內 配 子 移 殖 ( GIFT )
    方 法 : 與 體 外 授 精 類 同 , 分 別 在 於 這 方 法 是 在 手 術 室 內 , 將 卵 子 和 精 子 同 時 注 入 輸 卵 管 內 , 使 受 精 卵 直 接 在 人 體 內 形 成 , 而 非 如 體 外 授 精 般 在 實 驗 室 內 形 成 。
    對 象 : 患 有 輕 微 子 宮 內 膜 異 位 , 或 不 孕 原 因 不 明 的 婦 女 。

    未 成 熟 卵 子 體 外 培 養 ( IVM )
    方 法 : 與 體 外 授 精 類 同 , 分 別 在 於 女 方 不 用 注 射 藥 物 刺 激 卵 子 成 熟 , 轉 而 直 接 抽 出 未 成 熟 的 卵 子 於 體 外 培 育 。
    對 象 : 有 多 囊 性 卵 巢 問 題 的 女 士 , 減 少 卵 巢 受 藥 物 刺 激 。

    資 料 來 源 : 家 計 會 、 威 爾 斯 親 王 醫 院 香 港 中 文 大 學 輔 助 生 育 技 術 中 心 、 養 和 醫 院 體 外 受 孕 中 心

    體 外 授 孕 之 風 險
    多 胎 妊 娠 : 移 殖 兩 個 胚 胎 , 生 孖 胎 機 會 率 約 20% 。
    卵 巢 刺 激 過 度 : 病 人 可 能 出 現 腹 脹 、 嘔 吐 、 卵 巢 水 泡 、 腹 腔 和 胸 腔 積 水 等 。
    宮 外 孕 : 發 病 率 為 5%
    取 卵 併 發 症 : 透 過 超 聲 波 引 導 取 卵 手 術 , 其 間 可 能 出 現 併 發 症 , 例 如 : 卵 巢 流 血 、 盆 腔 感 染 等 。
    卵 巢 癌 : 可 能 與 將 來 發 生 之 卵 巢 癌 有 關 , 但 現 仍 未 有 足 夠 醫 學 證 據 支 持 。

    資 料 來 源 : 港 大 婦 產 科 學 系 助 理 教 授 吳 鴻 裕 醫 生 、 養 和 醫 院 體 外 受 孕 中 心 總 監 梁 家 康 醫 生

    助 產 中 藥
    飲 補 湯 ( 一 人 份 量 , 男 女 均 可 )
    功 能 : 健 脾 補 腎 , 改 善 體 質 。 一 星 期 飲 一 、 兩 次 。
    材 料 : 白 朮 一 兩 、 北 五 錢 、 淮 山 一 兩 、 枸 杞 子 五 錢 、 瘦 肉 十 兩
    煲 法 : 將 材 料 放 入 沸 水 , 煮 滾 後 慢 火 煲 兩 小 時 。

    食 成 藥
    北 京 同 仁 堂 的 安 坤 贊 育 丸 具 調 經 補 肝 腎 功 效 , 是 性 質 溫 和 的 「 助 生 」 中 成 藥 。
    安 坤 贊 育 丸 含 人 蔘 、 紫 河 車 、 當 歸 、 阿 膠 、 鹿 茸 、 杜 仲 炭 、 琥 珀 、 青 蒿 等 材 料 , 具 補 氣 養 血 , 調 經 止 帶 之 效 。

    資 料 來 源 : 港 大 專 業 進 修 學 院 中 醫 藥 學 吉 鳳 霞 醫 師

    生 仔 門 路
    卵 子 受 精 後 , 胚 胎 會 被 冷 藏 於 液 氮 缸 內 , 等 待 移 殖 到 母 體 。
    本 港 共 有 三 間 政 府 醫 院 附 設 輔 助 生 育 中 心 , 提 供 體 外 授 精 及 心 理 輔 導 服 務 , 並 只 收 取 專 科 診 金 , 即 每 次 HK$60 、 入 院 費 HK$100 及 床 位 費 每 天 HK$50 , 每 個 體 外 授 精 療 程 週 期 約 HK$9,000 , 但 排 期 至 少 一 年 。 同 時 , 亦 有 私 家 醫 院 或 診 所 提 供 同 樣 服 務 , 收 費 則 因 應 所 需 技 術 及 檢 查 而 定 , 每 個 體 外 授 精 療 程 週 期 約 HK$50,000 至 HK$70,000 。

    醒 你
    醫 管 局 指 引 , 在 政 府 醫 院 接 受 人 工 受 孕 時 , 女 方 年 齡 不 得 超 過 四 十 歲 , 並 只 准 未 有 子 女 的 合 法 夫 婦 接 受 治 療 。
    全 面 生 育 檢 查 最 好 找 婦 產 科 專 科 或 生 殖 醫 學 科 醫 生 進 行 , 瀏 覽 香 港 醫 務 委 員 會 網 頁 可 找 到 相 關 醫 生 。 ( http://www.mchk.org.hk

    陳 太 並 沒 有 將 夫 婦 倆 的 「 傻 事 」 告 知 老 人 家 , 「 怕 他 們 怪 我 們 冇 做 齊 檢 查 。 」

    想 生 仔 , 精 子 和 卵 子 要 結 合 , 並 好 好 降 落 在 子 宮 內 先 算 初 步 成 功 。 若 早 日 檢 查 精 、 卵 健 康 , 就 不 必 浪 費 時 間 捉 迷 藏 了 。

  2. 係,有d人3至10日左右有implantation cramp-like pain 甚至 bleeding / spotting,所以我都有懷疑過今次中,anyway,反正子宮有活動o既感覺可能都類似,等dpo 十零日唔m come就會自然知。

  3. btw, 我一向都有經痛,但反而今次唔多痛,係咪真係同終於肯戒凍嘢有關呢?anyway,為咗每次cycle痛幾粒鐘成世戒凍嘢似乎冇so喎,而且都未知係咪related。定其實係分開咗嚟痛咋。;p

  4. 好似我o地呢d只係m come 第1日痛幾粒鐘似原發性經痛o既人就係-應該係啦,但如果係繼發性經痛即痛足成個period果d,有可能係其他病做成,盆腔炎、子宮內膜異位、子宮瘤etc,生完都未必會好返。

    生仔醫經痛似乎係唯一好處。;p

    呢度,仲要戒埋咖啡……唉。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s