严歌苓的《金陵十三钗》


小說原文

真人真事改篇。好似韓三平早o係1988年拍成名為《避難》o既電影,張藝謀將會重拍。短短篇幅,雖未至於觸及我條潛意識反日神經,但仍然震撼良久。相信大部份女性睇完都好想手上拎住一把較剪。用Courtesan去形容玉墨係貶低左佢,我唔信「職業無分貴賤」,但响小說或呢件歷史入面,賤o既唔係妓女。撇除國仇家恨,係一篇描寫亂世中「好」人好事到肉的好作品。而傳教人士如果個個好似英格曼神父咁以身傳教,相信成效會大好多。而諗起豆蒄,又令我聯想起趙一曼,心翕。

又,雖然有諗中國人係咪真係有d反日情結成日拍呢類題材,但諗深一層一個現剩多人有興趣o既題材唔拍,唔通去拍美軍打伊拉克?大戰時期軍備冇咁強,又少d特技錢。而且小說重點不在描述日軍有幾衰,反而係讚人性有幾強,並無鼓吹反日,政治正確。

引申問題:點解戰爭會令一堆人去聽某一個order而集體瘋狂呢?正常人有時都會有少少變態o既諗法,但點樣可以令一班數以萬計o既人一齊兼持續瘋狂呢?當冇人知金陵係乜、12釵又係乜時,都冇直接改名為南京十三烈女傳,真好。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

你正使用 WordPress.com 帳號留言。 登出 / 變更 )

Twitter picture

你正使用 Twitter 帳號留言。 登出 / 變更 )

Facebook照片

你正使用 Facebook 帳號留言。 登出 / 變更 )

Google+ photo

你正使用 Google+ 帳號留言。 登出 / 變更 )

連結到 %s