蕃茄羅勒水牛芝士薄餅


Pizza stone & Pizza peel 購自淘宝兔子de烘焙雜貨,pizza cutter家品店有售。用Pizza石可以令薄餅脆。

材料(2個8吋pizza):
日清強力粉 300g ok (今次用多咗太厚部份唔脆)
鮮酵母 6g
plum tomato 一罐 (用刀略切碎,隔起汁搓粉用)好夠味唔使加鹽
鹽 1湯匙
水 適量
水牛芝士 即mozzarella 200g或以下(今次用咗250g漏曬出嚟)
新鮮羅勒 basil/九層塔 適量
橄欖油 適量
黑椒 適量
粗粟米粉cornmeal適量 (可放於pizza peel令pizza更易滑落pizza stone,我今次冇用,結果要用手用刀幫。)

搓麵團:
強力粉/高筋粉/strong flour + 蕃茄汁液+鮮酵母搓一陣,加鹽繼續搓,太乾加水,太濕加粉。


搓到大大概概光滑曬,廿分鐘應該ok,唔使起薄膜。


加適量橄欖油落碗,將麵團放入去碌幾碌,然後用保鮮紙封好室溫發酵。


個零鐘後發到約兩倍,準備好topping,preheat爐去200-220度左右,將麵團分兩粉整成薄餅型。


越薄越脆,邊位可以厚的咁dur for手揸,加上配料,可以按喜好加少少黑椒。(D Basil俾我雪咗幾日黑曬 TT)


焗15分鐘或到金黃色。


ready to serve~ 基本上唔使點調味,我就落少少tabasco。

廣告

蕃茄羅勒水牛芝士薄餅” 有 2 則迴響

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s