YEAH! 等倒喇,4人北海道行!


Sapporo
有人話生咗請我去北海道自駕遊,死等爛等等到呢度減價果度減價嘅low season,終於俾我lur倒,結果因為薯睇仔我唔太放心,搵定個穩陣嘅細佬幫拖。寫低d日程方便吓自己。係好凍,所以晨早幫雞髀仔去oshkosh order定雪褸,耳罩有頸巾有fleece有crocs snowboot,防水羽絨保暖手套姨婆買咗。睇吓使唔使上網打電話買定b-mobile,加210yen有得機場攞,算最平啩。visitor sim 3980yen得14日,好難夾人share呢。都唔知係咪自己衰多口,佢哋出u300時我send過email去話叫佢出短期平d for遊客,期就短咗,但仲貴咗。我其實唔需要周街打咭,不過有gps睇地圖,上網搵返酒店contact樂天買吓嘢之類係方便。京王有wifi咁其實好短時間冇得上網o者,可以不買。^^ 有lan線就加個迷你無線router就ok。Softbank機場有得租sim 可以免費接埋電話,105yen一日1500yen max,似乎仲方便。

有用APPS或網站:
Line 天氣; 地図マピオン;札幌地下鉄navi;站前巴士naviJR北海道列車時刻表JR巴士

第1次去係1X年前讀書時期,乜都要重新update lu。札榥市觀光官網
3月11日
1030 香港機場Terminal 1 1525 東京成田Terminal 2 JL736
記得買JR北海道7日PASS JPY22,000,O靚仔免費。
(JR東日本旅行服務中心 – 成田機場第二候機樓 9:30~ 20:00)
1840 東京成田Terminal 2 2020 札榥千歲 JL3049
新千歲空港站搭40分鐘左右到札榥,即係去到差唔多瞓,希望唔會飢寒交迫。;P
係呀,點解又話驚幅射又要停東京轉機咁辛苦嘥時間,因為有人話俾多六舊可以住多晚喎,都係嘅,唔理反正有人俾錢。

呢兩晚住札榥京王PLAZA,全館wifi。check in 14:00 check out 11:00。日航天地package包o既,上網睇就咁book可能仲平。

3月12日
全日喺札榥,大通公園附近散策啦,晏晝可以食寶龍拉麵。但又好似正d,有近江軍雞食。細佬話要食蟹,夜晚可以去蟹將軍,記得早兩三日book定,因為有ROYCE曲奇送;P。或蟹本家。可能要睇定ぐるなび北海道版食べログ,好多好嘢食,但薯乜都唔食,或者我同細佬食蟹,薯去食拉麵或食便利店嘢啦,呵。白痴戀人公園似乎遠咗d,冇乜時間。札榥北三井OUTLET

食 / 玩 / 手信 FYI:
雪印parlor
花畑牧場
わかさいも
白之戀人公園
官網親子course有教去東急行,但冇理由去到咁遠同佢去玩滑梯啫……
norbesa摩天輪有時間先算~

hakodate
函館觀光旅遊指南
3月13日
朝早出發去函館,要搭3粒幾鐘。行元町,可以試吓地区漢堡NO.1,Lucky Pierrot魷魚漢堡包。然後搭纜車上函館山睇世界三大夜景之一。

食 / 玩 / 手信 FYI:
函館都好多好嘢食,不過有薯呢d咁偏食o既人,可以慳返好多揀o既時間,基本上只要一間舖唔係食豬同雞就可以飛。anyway,俾可以食o既朋友知,羊肉都係出名o既。
函館bay美食俱樂部入面大概只有紫陽花拉麵同湯咖喱可揀。
函館朝市 可以朝早去買蜜瓜?起倒身先講。入面又有十勝豬肉飯
五稜郭塔,公園,土方歲三最後之地……拖住bb似乎有難度。
五勝手屋,不過羊羹太甜,唔like。鯛魚燒或長歧蛋糕可考慮。
金森洋紅磚倉工藝品,又係有時間先算。

是晚住樂天book揀最cheap嘅smile hotel函館,得pc-corner,一部份有lan線,唔知係咪指房。check in 14:00 check out 10:00。

Otaru
小樽市觀光資訊
3月14日
又一朝早搭返3粒幾鐘去小樽站,都係睇吓運河夜景咁,睇吓使唔使買巴士day pass。酒店o係小樽築港站,隔離有個Wingbay小樽幾層開到9點,可以冇嘢做睇吓。

食 / 玩 / 手信 FYI:
新倉屋 – 日本動畫常見,不過個人覺得麻麻o既糯米粉團。和菓子都係偏甜多,配苦d抺茶先哽得落。
北のアイスクリーム屋さん各款奇奇怪怪雪糕,墨汁、納豆、海膽啤酒都有。

是晚住Grand Park小樽睇tripadvisor係第3位。房內lan線。check in 16:00 check out 10:00。呢間又係米芝蓮之選,不過一般日本酒店都係乾乾淨淨靚靚o地。
btw,除咗札榥京王plaza外,以上兩間用樂天travel book,因為有積分。早排じゃらん話因為中國人同台灣人9成no show唔俾錢所以唔再俾佢哋book,唔知係咪包埋香港人,anywayじゃらん積分只keep 1年,又似乎樂天好d。不過同事話じゃらん有時個rate會靚少少。no show呢方面我諗係習慣問題,因為香港人多,book咗no show通常餐廰或酒店都唔會吉咗,實有人補位,但日本唔同留俾你就係留俾你,唔會有waiting list。唔知外國如何,但與其唔俾華人book,我覺得不如要佢哋先俾credit card details,no show 扣錢,反正大部份日本企業都信得過,另亦有港人如我從未失信於日本人,so大家方便啦。

Asahikawa
旭川觀光資訊
3月15日朝早又搭兩粒鐘去旭川,食過lunch就要上巴士上La Vista大雪山。話說細佬要浸溫泉,我當然想,諗住豪一晚去函館湯之川住渚亭,點知13、14號都係就唔倒,fully booked,可能因為online book有20%電視框太掋。LV大雪山我都想去,又歐式房特別D,浸溫泉睇雪山亦正,於是最先book佢,點知book完send極email想book巴士佢都唔覆我。最後都係要打IDD直接book。free shuttle每日一班由札榥開,旭川站可上車,怕雞髀仔搭太耐巴士辛苦又橫掂有火車PASS就揀旭川上車喇,記住係13:50,雪地難行可能delay。要坐粒零鐘入深山,預計14:55到。唔知有冇以前去岩手咁正。

La_Vista_Daisetsuzan
是晚住La Vista大雪山同浸旭岳溫泉嘅呢~講真又有兩餐食加冰BAR兼免費接送真係唔算貴。睇落冇雪滑,不過我哋同埋BB亦唔打算滑,我D平衡力太差,而家亦冇以前咁勇。check in 15:00 check out 10:00前搞掂曬要上巴士走。完全唔覺有internet access,不過其實冇所謂,返到札榥又有喇。都係米芝蓮酒店喎。

Penguin
3月16日
好變態呀可,其實最初點解咁冬都帶BB嚟,就係諗住俾佢同企鵝一齊影吓相,哈哈。今日10:00坐返酒店架巴士去旭山動物園,應該10:45到。玩完之後又坐返粒幾鐘火車返札榥,4點鐘左右有旭山動物園號。
可以去:
旭川拉麵村
今日住返京王PLAZA,貪D行李放喺度又近扎榥站。有嘢想樂天訂可以呢幾日送埋去酒店tim。

17號回程lu
札榥搭40分鐘左右到新千歲空港站
1310 札榥千歲 1450東京成田Terminal 2 JL3042
1810 東京成田Terminal 2 2230 香港 JL735

仲唔係早機去晚機返,玩足7天?哈,仲要先多謝幫我照顧拉茜同伽俐略嘅好朋友呀。
未完會繼續填滿行程~

YEAH! 等倒喇,4人北海道行!” 有 6 則迴響

  1. tzigane

    帶住個小朋友,每日去一個城市,來回都轉機…….佩服!

    冬天去北海道,建議坐巴士時間唔好計咁盡。一來下雪影響車速,二來落雪行路也不便,趕車不容易。

    除了蟹之外,還有咩想食?

  2. 黐筋好耐冇見,
    亞仔肯瞓教就OK啩,有細佬幫。主要都係搭鐵路,係一日搭酒店shuttle bus,應該遲少少都影響不大。

    薯梗係想食4大拉麵中三大,扎榥、函館同旭川,因為釧路太遠,唔係佢都想去埋,仲話想去稚內望俄羅斯,時間有限呢。我唔知呀,唔like生嘢唔飲啤酒紅酒,札榥湯咖喱,函館魷魚,雪糕!同大量雪糕,哈哈。

    有冇好介紹?

  3. 嘩~ 真係好耐冇見tzigane。

    雞髀仔第一次搭飛機喎,你排到行程咁密,雞髀仔頂唔頂得順架。

    我三月中全家返香港旅行,留到三個星期到三月尾。等你地日本翻來,雞髀仔可以同孖吉仔玩。

  4. tzigane

    唔酒唔生,真係有d難度……

    雪糕的話,相信你一定會試雪印的royal special吧。這個名不虛傳,值得吃。吃火鍋,除了蟹,也建議你試試鮮甜、嫩滑的知床雞。拉麵的話,寶龍的海鮮湯底拉麵,還是我暫時為止吃過最好的海鮮味拉麵。好食到呢….

  5. 你唔講唔知喎,去機場試吓先,知床雞同寶龍拉麵。多謝食家推介。

    印場中北海道連街邊d奶同雪糕都好食,唔知又要肥幾磅……

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / 變更 )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / 變更 )

Facebook照片

You are commenting using your Facebook account. Log Out / 變更 )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / 變更 )

連結到 %s